Gå till innehåll
Göteborgs Segelflygklubb
Göteborgs Segelflygklubb
Flygkontakt, foto David Holmén

Flygkontakt över Alingsås, foto David Holmén

Utbildning

För att få ett segelflygcertifikat krävs att du genomgått en teoretisk och praktisk utbildning hos en godkänd segelflygskola. De flesta segelflygskolorna i landet följer en av Segelflyget fastställd utbildningsplan som utgår från EASA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Totalt omfattar den praktiska utbildningen 57 övningar som skall genomföras under minst 45 flygningar. Den totala flygtid som eleven skall ha samlat under utbildningen får inte vara under 15 timmar och av dessa skall minst 2 timmar vara EK.

Den teoretiska utbildningen är vanligtvis förlagd till den delen av året då vi inte flyger, vinterhalvåret. De ämnen som ingår i den teoretiska utbildningen är Flygmedicin och säkerhet, Meteorologi, Aerodynamik, Flygning i praktiken, Prestanda och procedurer, Flygplan generallt (konstruktion, material och instrument), Navigation, Kommunikation (Radiotelefoni) samt Luftfartbestämmelser och flygtrafiktjänst.

Var? Skolningen bedrivs på Rödene flygfält i Alingsås. Delar av teoriutbildningen kan vara webbaserad.

När? Den praktiska utbildningen bedrivs från april till oktober. Exakta datum är svåra att fastställa då vi är beroende av vädret samt på skicket på vårt gräsfält. Skolning sker regelbundet minst två gånger i veckan. Intensivskolning bedrivs under ett par veckor varje sommar.

Hur? Du börjar med en kortkurs som är ett utmärkt sätt prova på segelflygsporten. Därefter om du tycker detta är något för dig är det bara att fortsätta till nästa utbildningnivå. Anmälan sker till vår skolchef eller telefon: 0706-244 535

Vad kostar det? Kostnaden för ett segelflygcertifikat beror givetvis på hur många flygningar eleven behöver för att nå målen för de 57 övningarna. Du hittar det aktuella priset för skolpaket i vår prislista. De kostnader som tillkommer är avgifter för läkarundersökning, teoriprov samt utfärdande av certifikat.

Vilka flygplan använder vi? Skolningen sker med våra tvåsitsiga flygplan ASK-21 samt ensitsiga flygplan LS-8, ASW 19B och PW5. Utbildning sker även på vår motorseglare Grob 109b.

Vad behöver jag för att börja? Det du behöver för att börja segelflyga är att vara 13 år eller äldre. Intresse, tid och lite tålamod. När du kommer så långt att det är dags att flyga själv, det vill säga EK ha en godkänd läkarundersökning.

Medicinska krav? Länk till annan webbplats. Den läkarundersökning man behöver är en allmän läkarundersökning utförd av en av Transportstyrelsen godkänd läkare. Blankett och adresser till godkända läkare finns hos Transportstyrelsen Länk till annan webbplats..

Publicerad: 2022-11-17

Senast uppdaterad: 2023-03-19

Författare: Malin Torell

EASA regler för segelflyg

EASA - Regler för segelflyg

Sponsorer